3a.gif


Marmeláda je pokrm, který má v kuchyni více využití. Kromě mazání na chleba, který s ní děti milují, ji můžete využít k pečení, ale i dělání sladkých pokrmů k obědu, jakými jsou například palačinky nebo ovocné knedlíky. Je to také skvělé ochucovadlo do kaše, proto je důležité, aby marmeláda byla chutná, sladká a nejlépe domácí. Jak na ni? A jak docílit toho, aby byla vhodná i pro malé děti?
bezinková marmeláda.jpg

Čerstvé sezónní ovoce

Jelikož všechno kvete poměrně brzy nebo alespoň dříve než minulé roky, je nejvyšší čas se sběrem některých druhů ovoce. K nim patří například třešně nebo jahody, které je dobré zpracovat do marmelády ještě čerstvé bez závad. S vysokými teplotami je už totiž i velká pravděpodobnost, že se vám toto ovoce nepodaří uchovat delší dobu bez toho, aby nepodlehlo kazivosti.
cherry sklizeň.jpg
Co na marmeládu budete potřebovat?
·        ovoce(v případě pecek – důkladně vypeckované)
·        želatinu(bez které neuděláte požadovanou konzistenci) a pokud možno přírodní – z mořských řas
·        sladidlo– vhodnější varianta je třtinový cukr, bio sirupy nebo med
·        mixér– nejlépe ponorný
Od pradávna a ze zkušeností našich babiček je nám známo, že poměr cukru je závislý na poměru ovoce. V tomto případě upusťte od zažitých představ a vsaďte na chuť a sladkost ovoce, které je samo o sobě už přírodním sladidlem. Přidat však můžete trochu stévie nebo medu, popřípadě méně škodlivý třtinový cukr.

rostlinne-proteiny-728x90-1494259097.jpg

Krátce povařit a rozmixovat

Častou chybou při výrobě marmelády je to, že se zbytečně dlouho vaří, čím se podstatně zhorší její kvalita a chuť. Suroviny je nejlepší nechat chvilku ohřát a následně rozmixovat do vámi požadované konzistence (s kousky nebo bez). Následně je důležité, aby se marmeláda okamžitě plnila do zavařovacích skleniček. Zavařovat je vhodné přibližně půl hodiny na čtyřiceti stupních.
Takovou domácí marmeládou potěšíte především dětskou část domácnosti a ještě budete mít dobrý pocit z toho, že jste udělali maximum pro to, abyste v ní zachovali co nejvíce živin a nepřidávali do ní přebytečné množství cukru.

Blíží se čas k výrobě marmelád
Ohodnoťte příspěvek

Related Posts

Komfort a pohodlí

Řešíte důležité znalosti, které se týkají i výpočtů?

Vše si můžete usnadnit

Někdy to prostě nejde

Precizní tisk letáků

Užijte si volnost a uspokojení